Overlanding Essentials: Minimalisme

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi sjældent selv pakker let når vi skal på tur. Vi har altid liiiiiige en dut og en dims vi skal teste eller et nyt stykke udstyr vi er faldet for, som vi MÅ ha med… MEN, det betyder ikke at vi ikke engang imellem tager afsted med et minimalistisk set-up. Faktisk kan det være både virkelig sjovt og udfordrende at barbere sit set-up ned til kun absolutte fornødenheder og når vi i Januar måned laver The Real Way to Dakar rally, så er der i den grad tale om en pakkeliste, hvor man kun har det absolut nødvendige med.

Vi har forsøgt at samle et par tips og tricks til, hvad du skal overveje hvis du vil skære dit overland set-up helt ind til benet – eller hvad du skal starte med at investere i, hvis du er helt ny i tagteltsverdenen.

Multifunktionelt udstyr er din bedste ven

Når pladsen er begrænset, så er udstyr som tjener flere formål din bedste ven, ligesom udstyr der kan foldes sammen hjælper dig godt på vej. En Jetboil koger dit kaffevand hurtigt, men kan med en grydeopsats hurtigt konverteres til et et-blus komfur. Sea to Summits klapgryder kan både pakkes sammen og puttes inden i hinanden og optimerer dermed pladsen. En foldeskovl optimerer pladsen og kan både bruges til at grave hullet til toilettet og at grave bilen fri, hvis I sidder fast.

Du kan godt se, hvor vi vil hen ikke? Tænk overlandingens svar på schweizer knive når du pakker for at minimere udstyr og plads.

Tænk lag på lag

Når det kommer til dit tøj, så tænk i lag-på-lag-princippet. På den måde har du mulighed for at tilpasse dig skiftende vejrforhold uden at fylde bagagerummet op med hele garderoben. En letvægts regnjakke, et varmt lag og et par slidstærke bukser er ofte alt hvad du behøver.

Det her er i øvrigt virkelig en af den slags råd som halvdelen af os er temmelig dårlig til at følge (jeg lader jer selv gætte hvem af os det er)… Men jeg kan sige, at man bliver bedre med lidt øvelse!

Pro-tip: Du bruger som oftest langt mindre tøj når du er på tur end derhjemme. Så pak og tag så mindst halvdelen fra:)

Simpel men god mad

Overlanding behøver ikke betyde gourmetmåltider, men selv med et simpelt set-up kan du sagtens lave lækker mad under stjernerne. En enkel gasbrænder, en gryde, en pande, en kop til morgenkaffen, en skarp kniv og en spork, så behøver du faktisk ikke ret meget mere for at kreere et lækkert måltid. Det handler om at holde det simpelt, hurtigt og velsmagende – og så smager alt bare bedre når man spiser det udenfor!
Madlavning er et af de områder vi selv prioriterer højt og derfor har vi næsten altid kørt med et gasblus med 2 blus og dermed prioriteret den ekstra plads det nu engang ‘koster’. På de hurtige ture kommer det gamle trangia sæt dog stadig med i ny og næ.

Pro-tip: Gode lokale pølser sammen med grøntsager på en pande, en god tomatsovs og kogt pasta er vores hofret når vi er på tur. 1 pande og 1 gryde! eller hvis man har prioriteret at have eks. et 2 Cook 3 Pro blus fra Cadac, bruger man stegepladen (som i øvrigt også kan stege bøffen helt perfekt) og 1 gryde.

Alt har en plads

Når pladsen er trang gælder det om at tænke smart med din opbevaring og her anbefaler vi at bruge firkantede tasker og kasser der kan komprimeres og stables for at udnytte pladsen bedst muligt. Undgå de kasser, der går ind i bunden – det bliver bare tom luft når du putter dem ind i bilen. Jo mere du kan organisere dit gear, så alt har en plads, jo nemmere er det at holde styr på dit udstyr. -det gælder i øvrigt ligegyldigt om du kører med et minimalistisk eller maximalistisk set-up 🙂

Pro-tip: Brug pakketasker og små poser til at organisere dine ting nede i kasser og tasker, så opladere, underbukser og solbriller ikke roder rundt mellem hinanden. På den måde er det også 1000 gange nemmere at finde det du lige står og mangler.

Fordele ved en minimalistisk tilgang til overlanding

  • Øget brændstofeffektivitet: Selv om det kan virke lidt fjollet, så betyder kiloene noget for dit brændstofforbrug, så jo mere du kan minimere dit set-up, jo lettere bliver din bil.
  • Fleksibilitet og hurtigere opsætning: Mindre udstyr betyder hurtigere opsætning og nedtagning af din camp og betyder, at du hurtigere kan reagere på eks. skiftenede vejrforhold.
  • Mindre stress, mere nydelse: Den her afhænger nok lidt af, hvem man er… Mindre udstyr KAN betyde mindre stress og mere tid til bare at nyde når du ikke skal forholde dig til meget udstyr der skal sættes op og tages ned. Men lad os lige understrege, at hvis du som os ELSKER dit udstyr, så kan det at sætte campen op med alt dit yndlingsgrej også være en del af at af-stresse.

Vi anvender selv den minimalistiske tilgang når vi skal på små korte ture eller kører i en bil, som ikke er vores egen (hvor vi har bygget køkken ind i bagagerummet) og så selvfølgelig når Kasper kører recco til rallyet, hvor en Jetboil, en mug, en vandflaske og frysetørret mad udgør det fulde set-up.

Uanset, hvor stort eller småt et set-up du kører med, så handler det først og fremmest om bare at komme afsted på eventyr!

Vi ses derude

Del dette indlæg
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Kontakt os for råd og vejledning

Har du brug for at finde det perfekte udstyr så hjælper vi dig gerne.

Besøg vores showroom

Kom forbi showroomet og se vores store udvalg af tagtelte, markiser og andet udstyer.
Vi har åbent den 1. weekend hver måned – eller efter aftale